Om

Historik

Den trelängade gården ligger i centrala Falsterbo och är byggd 1897. Vid stadsbranden 1896 utplånades den sjulängade korsvirkesgården, sannolikt från 1600-talet.  Gården var dubbelt så stor som den nuvarande gården och låg mellan Fädriften, Fredsgatan, Storgatan och Fädriften.

Det finns ett digert arkivmaterial bevarat och genom det går det att följa gårdens historia och dess ägare ner till slutet av 1600-talet. Gården har varit i samma familj ägo åtminstone sedan början av 1700-talet. Av korsvirkesgården finns i princip inget bevarat. Möjligen har några av stolparna i logens fasad återanvänts och i cementgolvet på logen finns årtalet 1894 inristat.

Anderssongården består idag av ett tegelhus mot Storgatan, en tvättstuga med tillhörande rum och kammare, samt ett undantagshus och en port mot Fädriften. Loglängan, uppförd av lersten och med bärande stolpar i fur, ligger mot Lotsgatan.

Gårdens byggnader

Gårdens olika byggnader benämns enligt följande:

Loglängan, är uppdelad i en verkstadsdel, ett loft och en del som varit loge och stall

Tanternas. Undantagshuset. Två rum och kök och ett sovloft.

Portlägenheten ligger över porten och den norra delen av loglängan. Två rum och kök, samt ett rum på bottenvåningen. Detta rum har egen ingång från gården och dörr till trappan mot ovanvåningen.

Bostadshuset åt Storgatan. Vår privatbostad.

Portlägenheten och Tanternas hyrs ut under sommarsäsongen, men är också möjliga att hyra året om under längre eller kortare perioder. Lägenheterna är renoverade 2017 och 2019, vinterbonade med nya kök och hygienutrymmen.

Loglängan kan användas för olika ändamål. Detaljplanebestämmelsen Handel ger möjlighet till ett flertal olika aktiviteter. I den östra delen av stallet finns ett pentry, en toalett samt en tillgänglighetsanpassad toalett med dusch.

Lokalerna är uppvärmda, samt har en modern belysning som går att anpassa till olika aktiviteter.

Så långt möjligt har inredning och ytskikt bevarats och rummen har därför kvar mycket av sin ursprungliga karaktär.

Loglängan har restaurerats under 2018 -2019.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close